HPV oltás

Humán papillómavirus (HPV)

A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó vírus, amely növedékek keletkezését váltja ki. Ezek a növedékek lehetnek jóindulatúak, mint a nemi szervi szemölcs (kondilóma) vagy rosszindulatúak, mint a méhnyakrák, az egyéb nemiszervek - a hímvessző, a hüvely, a szeméremtest - rákja, bizonyos szájüregi rákok valamint a végbél laphámrákja. A HPV egy nagyon gyakori vírus, mellyel az emberek 80%-a élete során megfertőződik. A fertőzések több, mint háromnegyede 1-2 éven belül magától elmúlik, ezalatt fertőzhet. Minden 10. embernél nemi szervi szemölcs alakul ki. A HPV okozta rákok ennél sokkal ritkábban fordulnak elő, viszont gyakran halálos kimenetelűek. A méhnyak- és a hüvelyrákok 100%-a, a szeméremtest- és hímvesszőrákok 40%-a, a szájüregi rákok 20-60%-a, a végbéllaphámrák 90%-a HPV eredetű.

Hogyan terjed a HPV fertőzés?

A HPV bárkit megfertőzhet: fiúkat és lányokat, férfiakat és nőket egyaránt. Mivel nem okoz tüneteket, sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek, viszont ők is terjeszthetik a fertőzést. A HPV anyáról gyermekére is terjedhet, elsősorban a szülés közben. A HPV fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, beleértve a hüvelyi, az orális és az anális együttlétet is, de kézzel is átvihető. Fertőzött eszközök, használati tárgyak is közvetíthetik. A vírus behatolásához apró hámsérülés szükséges, ezért a sérüléssel járó szexuális aktus, a nemiszervek borotválása, a dörzsölődést okozó fehérnemű (pl. tanga) a  folyamatot elősegíti.

Hogyan kezelik a HPV okozta rákot?

Amennyiben a HPV okozta rákot korai stádiumban fedezik fel, vagy még korábban, már a rákmegelőző állapotra fény derül, a méhnyakrák, a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző, a szájüreg, illetve a végbél laphámrákja kisebb műtéttel jól eltávolítható. Ezért nagyon fontos a szűréseken rendszeresen résztvenni! Későbbi stádiumban felfedezve azonban csonkító műtétre, kemoterápiára, sugárkezelésre kell számítani, és ilyenkor az életkilátások is lényegesen rosszabbak.

Hogyan védekezhetem a HPV fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcs ellen?

  • Szexuális önmegtartóztatással;
  • gumióvszer használatával, ami csakis abban az esetben véd, ha a fertőzött területet teljes egészében lefedi, de ez sajnos gyakran nem kivitelezhető;
  • HPV elleni védőoltással, ami 99%-ban véd a Hpv 6,11 okozta nemi szervi szemölcsök, 98%-ban a Hpv 16  és  18 okozta méhnyakrák, 100%- ban az ugyanezen Hpv típusok által okozott szeméremtest- és a hüvelyrák ellen.

A HPV elleni védő oltás

A megelőzést szolgáló négykomponensű vakcina kifejlesztésekor a fejlesztést végzők nem csupán a méhnyakrák, hanem a leggyakoribb szexuális érintkezéssel közvetített vírusos betegség, a nemiszervi szemölcsök megelőzését is célul tűzték ki. Az oltóanyag négyféle HPV (6,11,16,18) típussal szemben nyújt közel 100%-os védelmet. A 6,11 típusok az anogenitális condylomatosis esetek 90%-áért felelősek, míg a 16, 18 típusok a méhnyakrák 70%-ban szerepelnek kóroki tényezőként.

Mikor kell beadni a HPV fertőzés, a HPV okozta rákos megbetegedések és a nemi szervi szemölcsök elleni védőoltást?

A teljes oltási sorozat három oltásból áll, amelyeket meghatározott rendben, 6 hónap –1 év alatt kell beadni. A szexuális élet megkezdése előtt (9-15 éves korban) beadott oltásnak van a legnagyobb védő hatása, mert így a HPV-vel való első „találkozás” már védett állapotban történik. Ezért a kislányokat és kisfiúkat a legjobb ilyenkor beoltatni. Fiatal felnőtt korban (16-26) is célszerű kérni a védőoltást, hiszen ez a szexuálisan legaktívabb életszakasz, amikor a legnagyobb a valószínűsége a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, a nemi szervi szemölcsök kialakulásának. A védőoltás adható később is (26-45 év között) akár azoknak is, akik már átestek valamilyen HPV által okozott betegségen, főként abban az esetben, ha nem élnek stabil párkapcsolatban. Fontos, hogy egy korábbi fertőzés alkalmával nem alakul ki megfelelő védettség egy későbbi fertőzés leküzdésére!  

 

Dr. Tisza Tímea válaszol

 

Keresés

Termékek

Szappan- és illatanyag-mentes Kíméletesen tisztít, nem irritálja a bőrt Semlegesíti a kemény víz szárító hatását Termék ára: 3.200 Ft
Gyengéden tisztít, nem szárítja ki a bőrt Semlegesíti a kemény víz szárító hatását Termék ára: 3.200 Ft
Regeneráló, antibakteriális és egyedülálló védőkötés-szerű hatásának köszönhetően elzárja a sérült bőrfelületet és felgyorsítja annak gyógyulását Szilikon-tartalmú, átlátszó állagú Nem tartalmaz...

Csatlakozzon Ön is Facebook közösségünkhöz!

Elérhetőségek

Körúti Orvosi Centrum Kft.
1137 Budapest, Szent István körút 24.
II. emelet 7. (12-es kapucsengő)

+36 1 785 9895 / +36 30 870 7427
info@koc.hu