HPV szemölcs

A HPV (human papillóma vírus) okozta szemölcs jóindulatú bőrkinövés.

A HPV szemölcs típusai

 • A közönséges szemölcs legtöbbször az ujjakon, végtagokon alakul ki. Az első szemölcs után általában továbbiak is kialakulnak. A talpi szemölcs a bőr mélyebb rétegei felé terjedve járáskor nagy fájdalmat okoz.
 • A  papillomák  kocsányos, bőrszínű vagy világosbarna növedékek. Bármilyen életkorban előfordulhatnak, de elsősorban középkorúak esetében gyakori a nyakon, hónaljban, mellek alatt elszaporodó futószemölcs, más néven papilloma.
 • A köröm szélénél megjelenő szemölcs nehezen kezelhető a köröm roncsolása nélkül.
 • Ezen kívül a HPV miatt alakul ki a gyermekek, fiatal nők arcán látható apró lapos szemölcs is.
 • A nemi szervi szemölcs vagy condyloma acuminatum (magyarul hegyes függöly, kakastaréj) szintén nagyon gyakori. Férfi és női nemi szerveken, a húgycső és végbélnyílás körül jelennek meg a jellegzetes 2-3 mm-es, vagy nagyobb bőr színű, fájdalmatlan vírusos szemölcsök, melyek szexuális úton terjednek.

Hogyan kapható el a HPV fertőzés, szemölcs?

A HPV fertőzés nagyon gyakori, bárki fertőződhet. Gyerekeken különösen sokszor látjuk, de felnőtt korban is előfordul. Esendőbbek a HPV fertőzéssel szemben az ún. atópiás ekcémában  (bőr érzékenységével, szénanáthával, asztmával járó betegség) szenvedők. A talpon lévő vírusos szemölcs előfordulása az utóbbi időben növekedett, ennek oka lehet az egyre terjedő közös zuhanyzóhasználat, például uszodában, edzőteremben, a közös törölköző, papucs is fertőzhet. A nemi szervi szemölcs szexuális érintkezéssel terjedő betegség, amely napjainak egyre több embert érint. Terjedésének kedvez a napjainkban divatos intim borotválás, gyantázás, a tanga bugyi viselése, és minden olyan szokás, amely a nemi szervek bőrének, nyálkahártyájának sérülésével járhat. A nemi szervi szemölcsöket okozó vírus szexuális úton terjed. A HPV-nek azonban csak  bizonyos típusai okoznak nemi szervi szemölcsöt. A HPV más típusai rákmegelőző állapotokat és rákokat okozhatnak a méhnyakban, a végbélben, a hímvesszőn, a szeméremtesten és a szájüregben. A fertőzés és a nemi szervi szemölcsök megjelenése között néhány hét, hónap, sőt év is eltelhet. Gyakran a fertőzött személyen nem alakulnak ki szemölcsök, bár a vírus a jelen van a bőrben. Ezért nehéz megállapítani, kitől és mikor történt a fertőzés. A nemi szervi szemölcsöket más HPV típusok okozzák, mint a test más felszínein pl. kezeken, lábakon, nyakon, mellek alatt  jelentkező szemölcsöket. A kézen, lábon levő szemölcsökkel való érintkezés révén általában nem kapunk nemi szervi szemölcsöket.

Szűrés HPV szemölcs esetén

 • Ha bőrén (arc, nyak, végtagok, köröm) elváltozásokat észlel, mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal megvizsgáltatni azokat, hogy célzott kezelést végezhessen és a probléma mielőbb megszűnjön.
 • Ha azt gyanítja, hogy nemi szervi szemölcsben szenvedő beteggel érintkezett, vagy ilyen jellegű tünetei vannak, forduljon STD szakembereinkhez és kérjen alapos kivizsgálást.
 • Néha nem könnyű észrevenni a szemölcsöket vagy különbséget tenni a nemi szervi  szemölcsök és a nemi szerveken lévő más képletek- mirigyek, szőrtüszők stb.  között. Ezért mindenképpen szakemberhez kell fordulni, ha valamilyen növedéket észlel a nemi szervek területén.
 • Azokat, akiknek nemi szervi szemölcsei vannak, ajánlatos más STD (nemi úton terjedő betegség) fertőzés irányában is kivizsgálni: ChlamydiaGonorrhoeaHIVSzifilisz, Hepatitis B. Részletes leírás: STD szűrés
 • A HPV fertőzés nagyon sokáig jelen tud lenni mindenféle tünet vagy panasz nélkül, akár a bőrön, akár a nyálkahártyákon, és ilyenkor kizárólag HPV DNS teszttel mutatható ki. Ezt a Magyarországon hozzáférhető DNS tesztet, vagy más néven PCR vizsgálatot mindig hámkaparékból végzik, és az adott bőrfelszínen jelen lévő HPV vírust tudja kimutatni.

A HPV szemölcsök kezelése

 • A szemölcsök rendkívül ritkán tűnnek el maguktól. El kell őket távolítani.
 • A kezelés célja a növedékek eltávolítása lehet és  nem a fertőzés megszűntetése, mert ez nem lehetséges.
 • Többféle kezelés létezik, melyek egy része a rendelőben történik, más részét a beteg végzi otthon. Utóbbiak általában hosszadalmasabbak – hetekig, akár hónapokig  tartanak-, és mellékhatásokkal járhatnak (irritáció, gyulladás).
 • A HPV szemölcsök kezelés után visszatérhetnek.
 • Az egészséges immunrendszer képes elpusztítani a HPV vírust. A dohányzás ezt a hatást jelentősen rontja.

Rendelőben végezhető  kezelések

 • Fagyasztás folyékony nitrogénnel
 • Triklórecetsavas ecsetelés
 • Lekaparás Volkmann kanállal, levágás ollóval
 • Diatermiás kauteres eltávolítás
 • Széndioxid lézeres eltávolítás

Otthon végezhető kezelések (terheseknél TILOS!)

 • Podophyllotoxin krém vagy oldat. Kezelési idő kb. 4 hét.
 • Imiquimod krém. Kezelési idő 4-16 hét.

Szexuális élet nemi szervi szemölcsökkel

A nemi szervi szemölcsök nagyon fertőzőek, mert tele vannak HPV vírussal. Ezért nemi szervi szemölcsök esetén nem ajánlatos az óvszer nélküli szexuális együttlét. Az óvszer sem nyújt tökéletes védelmet, mivel csak ott akadályozza meg a fertőzés átadását, ahol fedi a bőrfelszínt. Ez esetben a HPV védőoltás adhat biztonságos védelmet a partner számára. A szemölcsök sikeres kezelése  után még kb. 6 hónapig áll fenn a kiújulás veszélye, de a vírus még tovább is jelen lehet. Átlagosan 6-24 hónap után tűnik el a vírus a fertőzött területről, de vannak, akik évekig hordozzák. Ha nemi szervi szemölcsei vannak, célszerű az aktuális szexuális partnerét és minden olyan partnert, akivel 6 hónapon belül szexuális kapcsolata volt, STD szűrésre küldeni. Kérjük olvassa el mintavételi tájékoztatónkat a vizsgálat előtt!

Dr. Tisza Tímea válaszol

Keresés

Termékek

Szappan- és illatanyag-mentes Kíméletesen tisztít, nem irritálja a bőrt Semlegesíti a kemény víz szárító hatását Termék ára: 3.200 Ft
Gyengéden tisztít, nem szárítja ki a bőrt Semlegesíti a kemény víz szárító hatását Termék ára: 3.200 Ft
Regeneráló, antibakteriális és egyedülálló védőkötés-szerű hatásának köszönhetően elzárja a sérült bőrfelületet és felgyorsítja annak gyógyulását Szilikon-tartalmú, átlátszó állagú Nem tartalmaz...

Csatlakozzon Ön is Facebook közösségünkhöz!

Elérhetőségek

Körúti Orvosi Centrum Kft.
1137 Budapest, Szent István körút 24.
II. emelet 7. (12-es kapucsengő)

+36 1 785 9895 / +36 30 870 7427
info@koc.hu